En mann sitter i rullestol foran operaen i Oslo en vinterdag. Ved siden av står en kvinne og en gutt på 16 år.
Foto: Privat

Ukraina: Volodymyrs flukt

– Vi måtte flykte uten å vite hvor vi kunne søke dekning, sier Volodymyr. Nå kjemper han for funksjonshemmede i krigsrammede Ukraina. 

I 2015 endret livet til Volodymyr Arabadzhy seg på et øyeblikk. Etter en arbeidsulykke ved stålfabrikken Azovstal i Mariupol ble han lam fra livet og ned. Årene som fulgte ble preget av tøffe utfordringer, tilpasning og et ukrainsk hjelpeapparat som i liten grad var tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelser. Men det skulle bli verre.  

Da Russland gikk til fullskala krig i Ukraina i februar 2022, måtte Volodymyr, kona Svitlana og sønnen Artem (16) flykte fra hjemmet sitt. Byen deres, Mariupol, ble kort tid etter fullstendig ødelagt.  

– Det fantes ingen tilfluktsrom jeg kunne komme meg til med rullestol, forteller Volodymyr.  

Mange mennesker sitter rundt et langt bord med mat.
Siste gang familie og naboer var samlet, var 12. februar 2022. Noen av disse menneskene er ikke lenger i live. Foto: Privat

Krigen forverrer livet for funksjonshemmede

Familien visste at de ikke kunne bli værende. På krigens tredje dag dro Volodymyr til en kontrollpost for å spørre om det fortsatt var mulig å komme seg til Zaporizjzja. Svaret var ja – men ikke for lenge. To dager senere ble kommunikasjonslinjer brutt og veier bombet.   

– Vi hadde ikke noe valg. Hvis vi ble igjen, ville vi blitt fanget, slik mange andre ble, sier Svitlana.  

For funksjonshemmede i Ukraina var livet utfordrende allerede før krigen. Mange måtte betale for rullestoler og hjelpemidler selv. Bygninger, offentlig transport og helsetjenester var sjelden universelt utformet. Krigen har forverret situasjonen dramatisk. I tillegg til at tilgangen til hjelp er svekket, har titusenvis av ukrainere fått amputasjoner og andre krigsrelaterte funksjonsnedsettelser.  

– Mennesker som selv har funksjonsnedsettelser, er eksperter på eget liv. De vet best hvor skoen trykker. Volodymyrs historie er et godt eksempel på dette. Nettopp derfor skal Atlas-alliansen jobbe tett med funksjonshemmedes organisasjoner i Ukraina og i Palestina, slik at nødhjelpen når fram til mennesker med funksjonsnedsettelser, sier Marit Sørheim, daglig leder i Atlas-alliansen.   

Brobygger mellom Norge og Ukraina

Familien flyktet til Norge og bor i dag på Kolbotn utenfor Oslo. Volodymyr har funnet nytt håp og fellesskap gjennom idrett og LARS - Landsforeningen for Ryggmargsskadde. Han bruker nå tiden sin på å hjelpe andre funksjonshemmede – både i Ukraina og i Norge. LARS er en del av Norges Handikapforbund, som er med i Atlas-alliansen.   

I samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal, Medvind Assistanse og Den ukrainske foreningen i Norge har han vært en sentral drivkraft i et prosjekt som sender brukte hjelpemidler til Ukraina. For mange der kan en enkel rullestol bety forskjellen på isolasjon og frihet.  

– Vi har en lang vei å gå før alle funksjonshemmede er likestilt, men dette er et lite skritt i riktig retning, også i et land rammet av krig, sier han.  

En sjanse til å delta i samfunnet

Svitlana forteller at noe av det mest slående da familien kom til Norge for tre år siden, var å se mennesker med funksjonsnedsettelser overalt – ute i bybildet.  

– Det var nesten rart å se, en sterk kontrast til Ukraina. Der er det som om funksjonshemmede ikke finnes. Ikke fordi de ikke er der, men fordi de ikke kommer seg ut.  

De forklarer at mangelen på universell utforming gjør at mange med funksjonsnedsettelser blir isolert i sine egne hjem. I Norge derimot, la hun merke til at det finnes handikaptoaletter nesten overalt, ikke bare på de største offentlige stedene.   

– Samfunnet er tilrettelagt, og det betyr ikke bare tilgang – det betyr deltakelse. Her er man ute og er med i samfunnet.  

Det er en forskjell den ukrainske familien håper flere i hjemlandet også skal få oppleve en dag.  

En mann i rullestol og en kvinne er foran et juletre og et teater i Ukraina.
Volodymyr og Svitlana Arabadzhy foran dramateateret i Mariupol. Her ble det sluppet en bombe i 2022 som ødela teateret med flere hundre mennesker som gjemte seg der. Foto: Privat

– Historier som Volodymyrs viser hvor akutt behovet er for å støtte funksjonshemmede i krigsrammede områder. TV-aksjonen skal gi mennesker som ham en vei ut av isolasjon og en sjanse til å delta i samfunnet, sier Nina Elisabeth Larsen, leder for TV-aksjonen.  

Volodymyr er en av mange ildsjeler som bidrar til årets TV-aksjon, som går til Atlas-alliansen og skal åpne dører for funksjonshemmede i krig og fattigdom.