Velkommen til årets TV-aksjon

Velkommen til årets TV-aksjon

Tenk tilbake på deg selv som tiåring. Hvilke interesser hadde du? Hva drømte du om? Kanskje likte du å spille fotball eller piano, eller å tegne og male. Kanskje drømte du om å bli dyrlege, lærer eller politi? 

Tenk deg så å være ti år, men at interessene og drømmene dine er byttet ut med bomber og granater. Du vokser opp i en krigssone. Du føler deg ikke trygg i ditt eget hjem. Familiemedlemmer og lekekamerater rives bort helt uten forvarsel. Hver dag risikerer du å bli skutt eller voldtatt, og plutselig å måtte flykte fra alt du kjenner. 

Dette er realiteten for mange barn. 450 millioner barn vokser opp i krigs- og konfliktområder, og det har aldri vært så mange barn på flukt i verden som i dag. Hver eneste dag blir barn utsatt for krigens brutalitet. De får ikke gå på skolen, og de blir fratatt håpet for framtiden. 

Vi har alle vært barn, og vi vet at det ikke er sånn en barndom skal være. For barn er først og fremst barn. Ikke krigens barn. Ikke flyktningbarn. Men barn med egne tanker, følelser og fantasi. Med motstandskraft og sterk vilje. Med behov for kjærlighet og omsorg. Barn som bare vil leke og lære, og drømme store tanker om framtiden. Barn som har rett til å vokse opp i trygge omgivelser og bli hørt. 

Det er dette årets TV-aksjon handler om. Sammen med dere skal vi beskytte barn som er rammet av krig, gi dem pusterom til å være barn. Til å leke og lære i trygghet, med støtten de trenger fra de rundt seg. Vi skal gi barn som har flyktet til Norge muligheten til å føle mestring og bli inkludert i sitt nye nærmiljø. 

Enhver krig er en krig mot barn, sa Eglantyne Jebb, Redd Barnas grunnlegger, for hundre år siden. 

Takk for at du bidrar til TV-aksjonen 2023!

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna

Bli bøssebærer 22. oktober