Var 12 år da han gikk med bøsse for første gang: – Man får så mye igjen
Foto: Elisabeth Tønnesen

Var 12 år da han gikk med bøsse for første gang: – Man får så mye igjen

Som 12-åring fikk Knut Redalen (59) sitt første møte med TV-aksjonen. Nå organiserer han TV-aksjonen der han bor i Stavanger. 

– Jeg synes det er meningsfylt å gjøre noe sammen med hele Norge for en viktig sak, sier Knut som jobber som fagutvikler for barneverntjenesten i Stavanger kommune.

Det er jobben som bydelspolitiker som førte ham inn i arbeidet med TV-aksjonen.

– Jeg meldte meg til å overta vervet etter en som sluttet. Det er bydelspolitikerne i Stavanger som har TV-aksjonen som en av sine oppgaver, forteller Redalen.

Det var i 1977 i 4-5.klasse,  da han gikk med bøsse i Lier utenfor Drammen, at han fikk sitt første møte med TV-aksjonen. Nå har han organisert TV-aksjonen i Stavanger i nesten 14 år. 

Dugnad er fellesskap 

Knut er så absolutt en dugnads- og frivillighetsmann. 

– Jeg er alltid med på dugnadene i Gamle Stavanger, der jeg bor. Jeg liker det fellesskapet, sier han.

Han mener at viljen til å delta i frivillig arbeid har blitt sterkere.

– Jeg tror globaliseringen har ført til at folk tenker og opplever at vi alle er i samme båt. Alt henger sammen, vi kan ikke bare bry oss om vårt eget land. Uten frivilligheten ville ikke aktivitetene i samfunnet gå rundt.  

 Det er aksjonen for Regnskogfondet som har gjort størst inntrykk på ham.

–Jeg hadde så stor sans for reklamene som ble laget og ansiktsmalingen! Men Kirkens Bymisjon gjorde også noe med meg. Alle ble så engasjerte. Mamma strikket oransje skjerf, og det føltes godt å gjøre noe i nærmiljøet.  

Et personlig valg

Knut forteller at han aldri har ringt til folk for å be de om å gå med bøsse. 

– De har fått e-post og sms av meg, med oppfordring om å melde seg. Jeg har alltid tenkt at det er et personlig valg. Men jeg husker godt de første årene da vi fikk elektronisk side for registrering av bøssebærere. Vi måtte uansett ringe de få uten mobiltelefon. Jeg ringte fast til ei dame i ei av blokkene i bydelen. Hun hadde ikke mobiltelefon, og hun ble så glad for å bli oppringt, mimrer Redalen. 

Knut har vært med på å arrangere TV-aksjonen snart 14 ganger. Her fra "mindre alane sammen" til Kirkens Bymisjon i 2018.

Engasjement er meningsfylt

At årets TV-aksjon går til et viktig formål er det ingen tvil om, ifølge Knut. 

– Det er trist at fattigdom fører til at barn blir sendt bort fra sine foreldre, enten for å bli giftet bort eller blir sendt til et annet land for å få et bedre liv. Det skjer også blant mindreårige asylsøkere, som vi møter i barnevernet. Det er viktig at alle barn får en barndom. 
 

–TV-aksjonen er så fantastisk fordi det går til et viktig formål hvert år. Man fåså mye igjen for å jobbe med TV-aksjonen, og så kan man velge hvor mye man har anledning til å delta. Enten blir man bøssebærer den ene søndagen i oktober, eller så melder man seg som baseansvarlig eller har ansvaret for å organisere hele aksjonen i den bydelen man bor i, sier Knut Redalen, og oppfordrer folk til å engasjere seg.

Selv bekrefter han at han blir med også i år. Det blir hans 14. TV-aksjon! 

Les mer: Sik engasjerer du deg